Cetatea Halmyris

Pe şoseaua spre Dunavăţ, în punctul cunoscut sub numele de ,,Bataraia”, denumire dată de ucrainieni sau ,,Geneviz-Kaleh” adică Cetatea Genoveză, ,,Cetatea” sau ,,Cetăţuia”, întâlnim ruinele cetăţii Halmyris.

Aşezarea s-a dezvoltat pe un platou stâncos natural, la 2m deasupra nivelului Dunării, cu o înclinaţie de la sud la nord, care înainta în Dunăre cu 90-100 m faţă de linia stâncii native conturată spre vest. Stânca nativă, spre est de aşezarea antică, descrie de asemenea un larg arc de cerc unindu-se cu terminaţiile dealului Dunavăţ (64 m).

Spre Sud Vest se află o serie de coline izolate care unesc ţărmurile, azi mlăştinoase, ale lacului Razim şi care au fost denumite Dealul Cara Bair.

Între ruinele cetăţii Halmyris au fost descoperite resturile unei bazilici, construită după anul 324. Faima cetăţii Halmyris a crescut în rândul credincioşilor dobrogeni, deoarece în zilele premergătoare praznicului Adormirii Maicii Domnului au fost demarate cercetările arheologice sub altarul bazilicii.

Într-o zi de 15 august, s-a adus la lumină o criptă, necunoscută până atunci, în care se aflau osmintele a doi martiri locali: Epictet-preotul şi Astion-monarhul.

Identificarea acestor martiri a fost posibilă datorită restului unei inscripţii în limba greacă, zugrăvite pe unul dintre pereţii criptei. Această descoperire epocală a întărit veridicitatea informaţiilor documentare privitoare la cei doi mucenici.

Săpăturile arheologice din anul 1981 au demonstrat existenţa unei continuităţi de viaţă din secolul VI i.e.n.

Începând cu secolul II, pe acest loc se construieşte un castru militar care de la sfârşitul secolului II se va transforma într-un important oraş înconjurat cu ziduri de apărare, cu 15 turnuri şi 2 porţi.

Un număr de peste 10 inscripţii atestă existenţa în apropierea castrului a unui sat al corăbierilor (Vicus Classicorum) şi a unei importante necropole romane timpurii. În centrul oraşului există o clădire monumentală, probabil reşedinta comandamentului.

Structura pereţilor păstrează şi azi dovada trecerii atâtor popoare peste Halmyris, fiind vizibile diversele modalităţi de construcţie, materiale şi tehnici folosite la ridicarea şi renovarea cetăţii. Vizitând-o poţi să simţi trecutul atât de îndepărtat şi de încărcat al acestei aşezări.

Cele mai vechi dovezi ale aşezării umane de la Murighiol datează din mileniul I i.e.n.

 
Filed in: Ghid turistic Tags: , , , , , , , ,

You might like:

25 de grade, de 1 Mai, pe litoral ! 25 de grade, de 1 Mai, pe litoral !
Aproape 10.000 de turisti din Republica Moldova, asteptati pe litoral Aproape 10.000 de turisti din Republica Moldova, asteptati pe litoral
Maraton de muzica house pe litoral Maraton de muzica house pe litoral
Turismul ecumenic şi religios în judeţul Constanţa Turismul ecumenic şi religios în judeţul Constanţa
© 2024 Tips & Tricks Vacante pe Litoral. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.