Judeţul Constanţa este vizitat, anual, de sute de mii de turişti. Datorită obiectivelor sale turistice, datorită plajelor şi staţiunilor pline în sezonul estival. Dar nu în ultimul rând, judeţul de la malul Mării Negre are şi un potenţial turistic mai puţin cunoscut, poate, pentru mulţi dintre români. Turismul ecumenic si religios. Astfel, mozaicul religios care caracterizează Dobrogea este unul din motivele pentru care, în afara turiştilor de sezon, judeţul Constanţa este vizitat, anual, de zeci de mii de credincioşi.
Dobrogea este primul ținut creștinat de pe teritoriul actual al României. Anual, mii de credincioși din toată țara pornesc pe drumul credinței, către mănăstirile Dervent și Sfântul Andrei, reprezentative pentru ortodoxia românească, fiind primele biserici creștine. Aflată aproape de granița cu Bulgaria, Mănăstirea Dervent este o destinație unică pentru creștini, care vin aici pentru a participa la slujbele religioase, la sărbătorile importante din calendarul ortodox.
Mănăstirea Dervent este recunoscută pentru Crucile de leac sau pentru Izvorul Tămăduirii, despre care legendele spun că a țâșnit dintre pietre după ce apostolul Andrei a lovit pamântul cu toiagul.
Tot pe urmele apostolului Andrei ajungem și la mănăstirea ce îi poartă hramul. Într-un frumos cadru natural, mănăstirea este formată din trei biserici, un corp de chilii și bineînțeles Peștera Sfântului Andrei. Peștera este, de altfel, și primul loc care se vizitează, fiind, de altfel, un lăcaș de cult săpat în stâncă, chiar la baza unui mic munte împădurit. Pe pereții bisericii din peștera sunt zeci de icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor și a lumânărilor. În locul altarului se află acum o icoană mare a Sfântului Apostol Andrei, la care se închină toți credincioșii care vin aici.
Puțini sunt cei care cunosc și povestea acestui lăcaș sfânt. Apostolul Andrei este primul ucenic care l-a urmat pe Mântuitor. Peștera lui a fost descoperită în 1918, de un avocat constănțean, căruia i-a apărut în vis. În imediata apropiere a peșterii, a fost înălțată și mănăstirea ce îi poartă numele sfântului apostol. Aici, credincioșii se închină la racla ce păstrează moaște ale sfântului Andrei. Racla cu moaștele Sfântului Andrei a fost adusă de la Mitropolia Trifiliei din Grecia.
În afara sărbătorilor religioase, în Constanța întâlnești la tot pasul turiști care au descoperit în pelerinaj o cale de a vedea un mormânt, moaștele unui sfânt sau o modalitate de a cunoaște istoria unor locuri sacre ale creștinismului. Astfel, nu intamplator intalnim in preajma acestor lacase de cult foarte multi straini sositi aici cu vasele de croaziera. Americani, englezi, italieni sau scandinavi, cu totii sunt uimiti de aceasta latura turistica pe care o descopera in Constanta.
În Constanţa, vestigiile istorice şi religia îi conferă judeţului posibilitatea de a fi vizitat de mii de persoane care se axează strict pe acest gen de turism. Pe teritoriul judeţului sunt păstrate, aşadar, nenumărate vestigii de la începuturile creştinismului, încât nu e de mirare că provinciei dintre Dunăre şi mare i se mai spune şi Bethleemul românesc.