Vacanţa la mare: 10 lucruri importante despre camera ta video de vacanţă

Cazarea la mare în cadrul unei vacanțe la mare este cel mai important lucru pentru reușita acelui concediu. Cu toate acestea o mie de alte lucruri vin să îmbunătățească, sau, dimpotrivă, să strice vacanța. Pentru a păstra cât mai mult timp amintirile frumoase și pentru a nu avea regrete că, taman când vacanța era mai frumoasă, noi nu avem o cameră cu noi să imortalizăm momentul, Echipa Cazare pe litoral vă recomandă să nu vă uitați camera video acasă.
Dacă nu aveți una? Puteți să o cumpărați folosind acest ghid.

Deci după ce ne uităm când vrem să cumpărăm o cameră video pentru vacanță?

Rezoluţie, megapixeli, SD sau HD?

O mulțime de termeni ciudați însoțesc tehnica asta și dacă sunteți ca mine, toate aceste acronime vă sperie și nu vă spun nimic.

I. Rezoluție filmare

  1. SD înseamnă standard definition și este vechiul mod de filmare al camerelor video.O cameră SD filmează maxim 720 puncte luminoase pe lățime și maxim 576 puncte luminoase pe înălțime, rezultând un maxim de 720*576=414720 puncte luminoase (pixel). Dacă împărțim cu 1000 obținem 414,72 KiloPixels și dacă mai împărțim odată cu o mie, obținem 0,41472 megapixels, adică 0,4 megapixels.
  2. HD înseamnă High Definition și reprezintă un mod mai nou de filmare.HD se împarte în două categorii: HD și Full HD.
    • O cameră full HD filmează 1920 puncte luminoase pe lățime și 1080 puncte luminoase pe înălțime rezultând un număr maxim de 1920*1080=2073600 puncte luminoase (pixel). Reluând procesul de împărțire cu o mie, rezultă că avem 2073,6 kilopixeli, respectiv 2,0736 megapixeli, adică pe scurt 2,07 megapixeli.
    • O cameră HD filmează maxim 1280 puncte luminoase pe lățime și maxim 720 puncte luminoase pe înălțime rezultând deci un număr de 921600 puncte luminoase (pixel). Făcând acelaș proces de împărțire cu 1000 avem 921,6 kilopixeli, respectiv 0,9216 megapixeli, adică, pe scurt, 0,9 megapixeli.

Sunt importante aceste cifre, 0,4 megapixeli, 0,9 megapixeli și 2,07 megapixeli deoarece…

II. Rezoluţie senzor

Majoritatea camerelor de pe piață au acest număr trecut în dreptul lor, o să vedeți camere de 800k sau 0,8 megapixeli, o sa vedeți camere de 500k, sau 0,5 megapixeli și chiar camere de 1,5 megapixeli, 2 megapixeli și mai mari (5, 8, 11 megapixeli).

Spre deosebire de poze, numărul de megapixeli nu este așa de important la filmare, dar și aici trebuie avut grijă.

ATENTIE!!!

Există camere video pe piață, despre care se spune că sunt full hd, chiar producătorul le promovează ca atare, dar ele nu filmează de fapt Full HD, ci doar la o rezoluție inferioară, ajungând printr-un algoritm de interpolare și înlocuire la rezoluția maximă.

De aceea am zis că sunt importante numerele la fiecare din cele 3 categorii mai sus amintite.

Să luăm câteva exemple:

  1. O cameră cu un senzor de 1,5 megapixeli poate filma la o rezolutie de 1600 x 900 ceea ce înseamnă că restul de puncte din cadru sunt prelucrate din informația deja existentă.
  2. O cameră cu senzor de 0,8 megapixeli, sau 800k, poate filma la o rezoluţie de 1024 x 781, restul până la 1280 x 720 fiind interpolat.

În concluzie, fiți foarte atenți când cumpărați o cameră:

  • La o cameră full HD, să nu aibă rezoluția senzorului mai mică de 2,07 megapixeli;
  • La o cameră HD să nu aibă dimensiunea senzorului mai mică de 0,92 megapixeli;
  • La o cameră SD, să nu aibă rezoluția senzorului mai mică de 0,4 megapixeli.

Totuși SD, sau HD?

În lunga noastră experiență cu acest tip de echipamente, am ajuns la concluzia că ține mai întâi de gust și apoi de detaliile tehnice când vine vorba să se aleagă între cele două.

Este foarte clar că HD-ul are o claritate mai mare, un număr de detalii mai mare, și cadre mai bine surprinse.

Imaginați-vă că vreți să filmați plaja la un apus de soare, atunci când veți sta cazat la această vilă din Eforie Nord, dar detaliile se pierd și se contopesc într-o imagine SD.

Dimpotrivă, imaginea Full HD e capabilă să rețină foarte multe detalii și veți putea revedea peste ani și ani imaginile exact așa cum le vedeați din balconul Vilei din Eforie Nord.

Full HD-ul are și anumite dezavantaje (așa cum vom vedea mai târziu), este și normal, niciun lucru bun nu vine fără dezavantaje.
Dar pentru aceasta, trebuie să mai vedem câteva caracteristici.
La final, vom face un sumar și vom vedea camera video perfectă.

III. Dimensiune senzor

Pe lângă rezoluție, senzorul are și o dimensiune fizică, practic mărimea bucății de material care formează senzorul.
La camerele destinate uzului casnic, acest senzor este asa de mic încât el este exprimat sub forma unui raport, spre deosebire de camerele destinate profesioniștilor, unde senzorul este specificat în lungime și lățime.

Astfel puteți întâlni pe piață camere cu senzori având dimensiunea 1/5,8, 1/4,2, 1/8 și alte dimensiuni.
Cu cât cifra de sub semnul / e mai mare cu atât senzorul este mai mic.

Dacă senzorul este mai mic, el, automat, are o suprafață de captare mai mică și deci este mai puțin capabil să capteze imagini clare, luminoase.
Mai mult, dacă senzorul este mic și rezoluția sa în megapixeli este mare, asta nu este neaparat un semn bun și aceasta deoarece acele milioane de pixeli au fost toți înghesuiți pe un milimetru de suprafață, făcându-i să se încalece la propriu.

Rezultatul? Zone din filmare acoperite de puncte de diverse culori, oricare altele, diferite de culoarea care ar trebui să fie în acel punct în cadrul filmului.

Nu știu cum vă place vouă, dar prietenii mei adoră să vadă imagini clare, luminoase și cu detalii de prin locurile pe unde am fost.

Într-o vară mi-am oferit un sejur la această frumoasă unitate de cazare și am reușit, datorită senzorului de 1/3 al camerei video de atunci, să obțin imagini frumoase cu marea și cu plaja, văzute din camera pe care am avut-o la cazare.

Ca regulă generală reținem că vrem camere video care au dimensiunea senzorului cu o cifră cât mai mică sub semnul /.

Va urma, rămâneți alături de noi pentru a vedea mâine alte elemente importante la o cameră video. După ce le trecem pe toate în revistă, vom face un set de parametri buni ai unei camere video pentru vacanță.

 
Filed in: Ghid vacanta la mare Tags: , , , , , , , , , , ,

You might like:

25 de grade, de 1 Mai, pe litoral ! 25 de grade, de 1 Mai, pe litoral !
Bianca, aici gasesti linistea si raspunsurile de care ai nevoie! Bianca, aici gasesti linistea si raspunsurile de care ai nevoie!
Vrei să te simţi bine în concediul de la mare? Hai la Zumba pe Plajă! Vrei să te simţi bine în concediul de la mare? Hai la Zumba pe Plajă!
Câştigă o vacanţă la mare: Rezultatele concursului Câştigă o vacanţă la mare: Rezultatele concursului

Leave a Reply

Submit Comment
© 2024 Tips & Tricks Vacante pe Litoral. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.