1. Rezervarea din timp
Acum este momentul potrivit pentru a căuta oferte de cazare mai ales pe litoral. Cu cât o vacanţă este programată din timp cu atât aveţi şansa de a economisi până la 30-40% din costul unei vacanţe.
Hotelierii au ieşit pe piaţa de turism cu oferte cunoscute de majoritatea dintre noi ca Early Booking (rezervare timpurie). Dacă ştim exact perioada de concediu este recomandat de a procura o astfel de vacanţă.
2. Rezervarea online
Este cea mai comodă, eficientă şi rapidă metoda de rezervare a unei vacanţe. Acasă, la birou, oriunde – un calculator, un mobil sau orice alt dispozitiv cu acces la internet, puţină inspiraţie şi răbdare şi gata, vacanţa este programată.
3. Agenţia de turism online
Una dintre metodele cele mai sigure de a ne programa un concediu aşa cum ne imaginam. Agenţiile cu un personal bine pregătit, ne pot informa şi îndrepta corect spre o locaţie dorită. Pot îndeplini şi cele mai exigenţe preferinţe.
Alt avantaj important este economisirea timpului, mai ales în ziua de astăzi când ştim cu toţii cât de preţios este fiecare minut din viaţa noastră. Apelând la o agenţie de turism, online, nu trebuie să ne deplasăm către un punct sau altul.
Acestea pot constitui şi avantajele rezervării online a unei vacanţe de acasă. Pot exista şi dezavantaje dacă nu ne informăm puţin înainte de a apela total la serviciile unei agenţii sau a unei unităţi turistice. Iată ce trebuie să facem:
- verificaţi agenţia de turism sau unitatea de turism – toate site-urile de prezentare trebuie să aibă un contact cu toate datele agenţiilor (adresă, contact, număr licenţă turism, datele fiscale ale firmei) Aşa putem verifica prin codul fiscal obţinut, pe site-ul Ministerului de Finanţe
- dacă agenţia este activă, de cât timp este activă pe piaţă şi dacă are toate contribuţiile plătite către stat.
- verificaţi licenţa de turism sau clasificarea unităţii de turism – acest lucru se poate realiza foarte simplu. Accesând site-ul Ministerului Turismului putem fi informaţi dacă licenţa este validă sau suspendată.
- trebuie să vă asiguraţi că primiţi toate hârtiile necesare după ce aţi efectuat o rezervare. (contractul cu turistul, factura proformă/fiscală, voucher-ul (biletul dvs. de cazare), confirmare online. Astfel sunteţi siguri că în cazul în care aveţi dubii sau alte probleme, aceste acte pot constitui apărarea şi exercitarea drepturilor dvs. ca cetăţean.
Folosim des cuvântul online. Adevărul este că ne îndeplineşte multe din nevoile şi dorinţele cu care ne confruntăm. Este prezentul şi viitorul nostru. Trebuie să acceptăm că suntem prizonierii internet-ului.